József a hit embere volt                                                                                                                                           Január 9.

Máté 1,24: „József pedig, amikor felébredt álmából, úgy tett, ahogyan az Úr angyala parancsolta neki, és feleségül vette őt.” (RÚF)

MÁTÉ 1,18-24

Sok figyelmet szentelnek Máriának és istenfélelmének, de József is komoly hívő ember volt.

A 18. vers szerint „kitűnt”, hogy Mária áldott állapotban van, ami arra utal, hogy József fedezte fel a terhességet, nem pedig Mária magyarázta el neki. Ráadásul ez azután történt, hogy Mária három hónapig Erzsébetnél volt látogatóban. (Lk 1,56) Bizonyára ugyanazok a gondolatok kísértették Józsefet, mint ami minket is kísértene. Hogyan várhatná el tőle Mária, hogy elhiggye: szűztől való születésről van szó?

Amilyen különleges volt Mária, éppen olyan különleges fiatalember volt a vőlegénye.

Hány ember hitt volna el egy ilyen valószínűtlen történetet – még akkor is, ha egy angyal mondta nekik álmukban? Józsefnek több hit kellett hozzá, mint Máriának.

Ez mindig így van. Akik másodkézből hallanak Isten kinyilatkoztatásáról vagy elhívásáról, azoknak nagyobb hitet kell tanúsítaniuk, mint aki közvetlenül az Úrtól kapta az Igét.

A Biblia nem említi, hogy Mária próbálta-e valaha is meggyőzni Józsefet az igazságról. Mi haszna lett volna? Csak Isten tud rávenni valakit, hogy elhiggyen egy ilyen történetet. Elismerésre méltó, hogy Mária bízott Istenben, József pedig hitt Istennek.

Ma tegyél úgy, ahogy az Úr parancsolja, és bízz Istenben, hogy gondoskodik a többiről!

 

  

Originally posted 2024-01-09 00:00:10.