Sátán ereje korlátozott                                                                                          Január 25.

Lukács 4,13: „Amikor mindezek a kísértések véget értek, eltávozott tőle az ördög egy időre.” (RÚF)

MÁTÉ 4,1-11; MÁRK 1,12-13; LUKÁCS 4,1-13

Ennek a versnek a megfogalmazása azt sugallja, hogy a Sátán kimerítette kísértéseinek fegyvertárát Jézus ellen és távoznia kellett.

Tévesen túl nagy érdemet tulajdonítunk a Sátánnak. Nincsenek korlátlan számú kísértései, amelyeket ránk irányíthat. Az 1János 2,16 szerint három terület van, ahol az ördög megkísért minket: (1) a test kívánsága, (2) a szemek kívánsága és (3) az élet kérkedése. Jézus három megkísértése ezeknek felel meg.

Azzal, hogy a Sátánnak korlátlan kísértést és képességet tulajdonítunk, nagyobbnak tüntetjük fel ellenségünket, mint amilyen. Az igazság a következő: „Emberi erőt meghaladó kísértés még nem ért titeket. Isten pedig hűséges, és nem hagy titeket erőtökön felül kísérteni; sőt a kísértéssel együtt el fogja készíteni a szabadulás útját is, hogy el bírjátok azt viselni.” (1Kor 10,13; RÚF)

Sátán azt szeretné, ha azt gondolnád, hogy ő keményebb és harciasabb, mint amilyen valójában. Az egyik legnagyobb fegyvere a megfélemlítés, de vereséget szenvedett. Kihúzták a fogait. Most már csak ordít, mint egy oroszlán, keresve, hogy elnyelje a tudatlan lelkeket, akik nem ismerik a hatalmukat Krisztusban. (1Pét 5,8)

Ma vedd észre, hogy bármivel is harcol a Sátán ellened, az csak átmeneti! Ne add fel! A maga idejében aratsz majd, ha meg nem lankadsz. (Gal 6,9)