Daniel Amstutz, tehetséges dalszerző, író és lekész, a Charis Worship – harmadéves bibliaiskolai diákok dicsőítő művészeti iskolájának és a Charis Healing Schoolnak az igazgatója. Emellett alapítója és elnöke saját nonprofit szervezetének, a Daniel Amstutz Collective-nek, és nagy öröme telik abban, amikor megláthatja amint Isten Igéjének igazsága szabaddá teszi az embereket. 

 Nem sok olyan embert ismerek, aki reggel felébred, és azt mondja: “Ma depressziós és szomorú akarok lenni”. Mégis sokan olyan terheket és bánatot cipelnek magukkal az emberek minden nap, amelyek nem az ő terhük. Isten Igéje sokat mond arról, hogyan legyen örömteli a szívünk.  A Példabeszédek 15:13 azt mondja: Az örvendező szív megszépíti az arcot”, ami azt mutatja, hogy a szívünk hatással van a hozzáállásunkra, sőt még a megjelenésünkre is.  

 

„A vidám szív a legjobb orvosság, a bánatos lélek pedig a csontokat is kiszárítja.”  

Példabeszédek 17:22  

 

Micsoda erőteljes kijelentés! A vidámság olyan a testünknek, mint a gyógyszer; a megtört lélek pedig éppen az ellenkezője. Talán most azt gondolod: „De hogyan lehet vidám a szívem?”.

Jézus azt tanácsolja, hogy „legyünk jókedvűek” még a bajban is (János 16:33). Miért? Mert Ő legyőzte a világot. Halleluja! A szívünk azt az irányt fogja követni, amelyet mi jelölünk ki számára, pontosan úgy, ahogy egy kapitány vezeti a hajóját. A szívünket a boldogság vagy a szomorúság felé kormányozhatjuk azokkal a dolgokkal, amelyekre összpontosítunk. A Példabeszédek 4:23 azt mondja: „Minden féltve őrzött dolognál jobban óvd szívedet, mert onnan indul ki az élet!”. A győzelmedet tehát nem az fogja meghatározni, hogy mi jön szembe veled, hanem az, ami kiárad belőled.

Hogyan fogadhatjuk el ezt a megközelítést, amikor úgy tűnik, hogy ellentmond a korábbi tapasztalatainknak? Jézus arra hív minket, hogy tanulmányozzuk azt, amit Ő a “kegyelem kényszer nélküli szabályai”-nak nevez (Máté 11:29). Amikor az életünk vagy az érzelmeink kicsúsznak a kezünkből, az annak a jele, hogy kiestünk Isten kegyelmének ritmusából. Megengedjük, hogy valami átbillentse a mérleg egyensúlyát. Néha úgy érezzük majd, hogy el kell utasítanunk azt, ami jónak tűnik, hogy igent mondhassunk Isten legjobbjára. Ez pedig úgy történik, hogy figyelmünket az Úrra összpontosítjuk, nem pedig a külső nyomásra.

Jézus azt mondta, hogy azért jött, hogy életünk legyen, sőt bőségben éljünk (János 10:10). Gondolj arra, hogy Jézus mi mindenen ment keresztül érted, hogy szabadon élhesd az életet. Megvan a lehetőséged arra, hogy élvezd az életedet, és abban a győzelemben élj, amelyet az Ő vére szerzett neked. És ha ez lenne az egyetlen ok, hogy vidám legyen a szíved, akkor is elég lenne. De Isten sokféleképpen árasztotta ránk jóságát!

A házastársaddal való kapcsolat, a gyerekekkel való játék, a barátokkal való időtöltés – ezek mind olyan tevékenységek, amelyek mindenkinek örömet szereznek. Ha élvezed a családoddal töltött időt és az Istentől kapott életet, az segíteni fog abban, hogy a kegyelem ritmusában élj. Az élet belülről kifelé árad. A szeretteiddel együtt töltött értékes idő, az egységben való élet, és Isten csodálatos áldásainak megbecsülése mind-mind különböző lehetőségek arra, hogy vidám legyen a szíved és annak számos gyümölcseit élvezhesd.

Originally posted 2023-03-08 10:27:48.