Rick McFarland: Hogyan győzedelmeskedhetsz a gondok fölött?

Ha ember vagy, akkor vannak gondjaid. Vagy kijössz egy problémából, vagy éppen egy probléma jön. Ám Isten minden bajra felkészített minket. Kaptunk rá kegyelmet.

A Filippi 4-ben Pál öt fő alapelvet ad a gondok kezelésére: fókuszálj Isten szeretetére, mindig vállald a szolga szerepét, vond be Istent az imádságba, vegyél uralmat a gondolatvilágod felett és intézd a dolgaidat. Ez valójában nem más, mint hit. A hit az az alapvető dolog, ami átsegít a problémákon.

Amikor megpróbáltatással szembesülsz, az első és legfontosabb dolog az, hogy fókuszálj Isten szeretetére. Pál ezt az elvet a Filippi 4,1-ben fejti ki, és öt szeretet-kifejezést használ.

Amikor Isten szeretetére fókuszálsz – arra, hogy Ő szeret, vágyódik utánad, az Úr öröme, az Úr koronája és az Úr szerette vagy –, akkor erősen tudsz állni az Ő szeretetében.

Másodszor, mindig vállald a szolga szerepét. A Filippi 4,2-ben azt olvassuk, hogy két nő vitázott a gyülekezetben, ezért Pál azt mondta nekik, hogy legyenek egy véleményen. Ez azt jelenti, hogy ugyanaz a gondolkodásmód legyen bennük, ami Jézusban is megvolt, aki szolgává lett és megalázta magát mindhalálig. (Fil 2,5)

A konfliktusokban néha a szolgai gondolkodásmódot kell felvennünk és meg kell halnunk önmagunknak. Egy kapcsolati problémában meg kell magad aláznod az Úr előtt, felfelé kell nézned, és örülnöd kell Jézusban. (Fil 4,4)

A harmadik alapelv az, hogy amikor problémád van, vond be Istent az imádságba. Amikor gondjaid, nehézségeid támadnak, add át őket az Úrnak. A Filippi 4,6 azt mondja: „Semmiért se aggódjatok.” Semmi sem túl nagy vagy túl kicsi ahhoz, hogy beszélj róla Istennel.

A negyedik alapelv, amelyről Pál a Filippi levélben beszél, az, hogy vegyél uralmat a gondolatvilágod felett. (Fil 4,8) Hajlamosak vagyunk a problémáinkon elmélkedni. Pál azt mondja, hogy meg kell szűrni a gondolataidat.

Végül az ötödik alapelv az, hogy intézd a dolgaidat. Ez azt jelenti, hogy tedd azt, amit tenned kell. (Fil 4,9) Kövesd az Igét. Az ellenség azért jön, hogy ellopja az Igét a szívedből. Nem olyasmit akar kivenni a szívedből, ami nincs ott.

A keresztény életben általában az egyik alapigazságot tekintve kudarcot vallunk. Ha erre az öt elvre összpontosítasz, és hagyod, hogy az Úr vezessen, hiszem, hogy Ő átvisz a nehézségek vizén. Ma minden bajban diadalmaskodni fogsz.

 

Rick McFarlandről

Rick McFarland az oklahomai egyetemen szerzett alapdiplomát marketing szakon 1991-ben, majd 1993-ban végzett a Rhema Bibliaiskolában. Emellett Tulsában a School of the Local Church nevű bibliaiskolába járt, ahol 1996-ban szerzett diplomát. Rick tizenhat éven át volt a Grace Church pásztora, majd 2011-ben Coloradóba költözött, hogy a feleségével, Joann-nel a Charis Bibliaiskolába járjon. Rick jelenleg a Woodland Park-i Charis Bibliaiskola oktatója és dékánja.

Információk a magyarországi Charis Bibliaiskkoláról: https://charis.hu/